rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem

2094

składniki na ciasto serowe:
300 g sera żółtego
3 jajka
3 łyżki majonezu

wykonanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka oraz majonez i mieszamy. Wykładamy na największą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 180 st. C przez ok. 20 min.

składniki na nadzienie:
2 filety z kurczaka
400 g szpinaku mrożonego
150 g sera typu feta
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Szpinak przekładamy na patelnię i podsmażamy na tłuszczu, aż nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem i chwilkę podsmażamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy ser typu feta i mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą. Filety z kurczaka przekrawamy tak aby uzyskać cztery płaty. Rozbijamy je tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem z każdej strony.

Na upieczonym cieście serowym rozkładamy filety kurczaka. Następnie wykładamy szpinak z fetą i zwijamy w roladę. Całość zapiekamy w ok. 180 st. C przez ok. 25-30 min. Upieczoną roladę odstawiamy wystudzenia, najlepiej na całą noc. Kroimy na porcję i podajemy. Roladę możemy podawać na ciepło lub zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here