domowe nuggetsy – łatwa przekąska

5875

składniki:
ok. 300 g piersi kurczaka
80 ml mleka
1 jajko
40 g mąki
sól, pieprz, tymianek
tłuszcz do głębokiego smażenia
opcjonalnie: bułka tarta
dodatkowo:
ulubiony sos, ketchup…

wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy na mniejsze kawałki (ok.3 cm lub wg uznania). Mieszamy z solą, pieprze oraz tymiankiem i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Mąkę dokładni mieszamy z mlekiem oraz jajkiem. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście a następnie opcjonalnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy partiami w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Rumiane wyciągamy łyżką cedzakową. Układamy na talerzy wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here