kurczak w sosie z pieczarkami

2623

składniki:
2 piersi z kurczaka
300 g pieczarek
1 cebula
300 ml tłustej śmietany kremówki
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
sól, pieprz

wykonanie:
Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na 4 części. Cebulę kroimy w piórka i chwilkę podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone na cząstki pieczarki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do miseczki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy oprószone solą i pieprzem kotleciki (po ok. 2 min. z każdej strony). Dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz czosnkiem, wlewamy śmietankę i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszkę i podajemy np. z ryżem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here