kurczak w sosie z pieczarkami

    228
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    2 piersi z kurczaka
    300 g pieczarek
    1 cebula
    300 ml tłustej śmietany kremówki
    3 ząbki czosnku
    tłuszcz do smażenia
    natka pietruszki
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na 4 części. Cebulę kroimy w piórka i chwilkę podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone na cząstki pieczarki i podsmażamy do lekkiego zrumienienia, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przekładamy do miseczki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy oprószone solą i pieprzem kotleciki (po ok. 2 min. z każdej strony). Dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami oraz czosnkiem, wlewamy śmietankę i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszkę i podajemy np. z ryżem.

    (Visited 166 times)

    1 KOMENTARZ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here