ciasto malinowo ananasowe

    471
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki na biszkopt ciemny:
    70 g mąki orkiszowej lub pszennej
    15 g kakao
    110 g cukru
    3 duże jajka (białka oddzielone od żółtek),

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółta. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm -miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

    składniki na biszkopt jasny:
    80 g mąki orkiszowej lub pszennej
    110 g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka (białka oddzielone od żółtek)

    wykonanie:
    Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółta. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Przekładamy do foremki (ok. 22x32cm -miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno). Pieczemy ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

    składniki na krem malinowy:
    500 ml mleka
    3 żółtka
    200 -220g cukru
    2 kopiate łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
    2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
    300 g mała w temperaturze pokojowej
    500 g malin

    wykonanie:
    300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz orkiszową i wlewamy do gotującego się mleka. Całość cały czas mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Maliny zagotowujemy a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek, sok odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo budyń. Do 2/3 części masy powoli wlewamy sok. (czasami masa może się zważyć aby ją uratować wstawiamy garnek z masą na garnek z gotującą się wodą i miksujemy, aż krem będzie gładki), 1/3 część kremu pozostawiamy na wierzch ciasta.

    składniki na wierzch ciasta:
    1/3 kremu budyniowego
    2 galaretki cytrynowe
    750 ml gorącej wody
    1 puszka ananasa
    ok. 24 szt. świeżych malin

    wykonanie:
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Ananasa kroimy np. w kostkę.

    wykonanie ciasta:
    Na biszkopt kakaowy wykładamy masę malinową. Przykrywamy ją biszkoptem jasnym. Wierzch smarujemy masą białą. Układamy kawałki ananasa oraz maliny (maliny staramy układać tak aby po pokrojeniu ciasta na każdej porcji była jedna malina). Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Ciasto przechowujemy w lodówce.

    (Visited 551 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here