musztarda z jabłek

926
[Głosów:11    Średnia:5/5]

składniki:
1500 g jabłek
60 -90 g gorczycy lub więcej
60 ml octu
65 g cukru
2 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki kurkumy
8 ziarenek pieprzu
8 ziarenek ziela angielskiego
6 goździków (opcjonalnie)

wykonanie:
Gorczycę mielimy np. w młynku do kawy. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i podsmażamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Dodajemy cukier oraz sól i dalej podsmażamy i mieszamy, aby się nie przypaliło. Miksujemy na gładki mus. Ocet gotujemy przez chwilę z pieprzem, goździkami oraz zielem angielskim i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy do jabłek, dodajemy gorczycę, kurkumę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową musztardę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 8 min. (Moje spostrzeżenie: Po pasteryzacji gorczyca traci swoją ostrość, wiec jeśli chcemy aby była ostrzejsza to po otwarciu słoiczka dodajemy stopniowo zmieloną gorczycę, ilość zależy od stopnia ostrości jaki chcemy uzyskać 🙂 )

Ostrość musztardy zależy od ilości gorczycy, im dodamy więcej tym musztarda będzie ostrzejsza. Również ilość cukru dodawanego do musztardy zależy od słodkości jabłek. Kwaśność zależy od ilości octu.
Kolor musztardy zależy od rodzaju jabłek, ja użyłam jabłek, które nie ciemnieją (nie znam ich nazwy, rosną u mnie w ogrodzie 🙂 ).

musztarda ostra
składniki:

800 g jabłek
90 g gorczycy lub więcej
60 ml octu
60 g cukru
2 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki kurkumy
8 ziarenek pieprzu
8 ziarenek ziela angielskiego
6 goździków (opcjonalnie)

wykonanie:
Jabłka obieramy i postępujemy tak samo jak w przepisie powyżej.

(Visited 826 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here