musztarda z jabłek

    502
    [Głosów:9    Średnia:5/5]

    składniki:
    1500 g jabłek, obranych
    60 g gorczycy
    60 ml octu
    65 g cukru
    2 łyżeczki soli
    2/3 łyżeczki kurkumy
    8 ziarenek pieprzu
    8 ziarenek ziela angielskiego
    6 goździków (opcjonalnie)

    wykonanie:
    Gorczycę mielimy np. w młynku do kawy. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię i podsmażamy, aby pozbyć się nadmiaru soku. Dodajemy cukier oraz sól i dalej podsmażamy i mieszamy, aby się nie przypaliło. Miksujemy na gładki mus. Ocet gotujemy przez chwilę z pieprzem, goździkami oraz zielem angielskim i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wlewamy do jabłek, dodajemy kurkumę i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową musztardę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 8 min.

    (Visited 668 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here