ciasto pszczelarza orzechowo miodowe

4909

składniki na jeden biszkopt orzechowy:
(potrzebujemy 3 takie biszkopty)
37 g mąki orkiszowej lub pszennej
37 g cukru
50 g orzechów włoskich
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Orzechy mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy ze zmielonymi orzechami a następnie dodajemy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, miara dan formy, wyłożonej papierem do pieczenia -samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na nasączenia:
2 łyżki miodu
2 łyżki gorącej wody
ok. 180 ml zimnej wody

wykonanie:
Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie mieszamy z zimną woda.

składniki na krem śmietanowo miodowy:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 36%
4 łyżki miodu lub więcej (do smaku)
skórka z 1/2 cytryny, najlepiej ekologicznej
2 garście posiekanych orzechów włoskich
opcjonalnie:
odrobina żółtego barwnika spożywczego

wykonanie:
Serek miksujemy z kremówką na sztywną masę. Dodajemy posiekane orzechy, miód do smaku, startą skórkę z cytryny oraz opcjonalnie odrobinę barwnika jeśli chcemy uzyskać żółty kolor masy.

składniki na masę dekoracyjną:
100 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 puszki masy kajmakowej
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki gorącej wody
dodatkowo:
folia bąbelkowa, czysta

wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Masło miksujemy z masą kajmakową na puszystą masę. Dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.

wykonanie ciasta:
Blaty orzechowe nasączamy wodą z miodem i przekładamy kremem śmietanowo miodowy. Wierzch ciasta pokrywamy w miarę grubą warstwą masy kajmakowej (jeśli nam zostanie można delikatnie pokryć boki). Do Wierzchu ciasta przykładamy folię bąbelkową, dociskamy ją, aby powstał wzorek. Wstawiamy ciasto z folią do lodówki, do stężenia masy kajmakowej. Po ok. 2-3 godz. delikatnie usuwamy folię. Dekorujemy np. marcepanowymi pszczółkami.

Przepis na masę marcepanową tutaj

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here