ciasto pszczelarza orzechowo miodowe

    768
    [Głosów:7    Średnia:5/5]

    składniki na jeden biszkopt orzechowy:
    (potrzebujemy 3 takie biszkopty)
    37 g mąki orkiszowej lub pszennej
    37 g cukru
    50 g orzechów włoskich
    2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    wykonanie:
    Orzechy mielimy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy ze zmielonymi orzechami a następnie dodajemy do puszystej masy jajecznej. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, miara dan formy, wyłożonej papierem do pieczenia -samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    składniki na nasączenia:
    2 łyżki miodu
    2 łyżki gorącej wody
    ok. 180 ml zimnej wody

    wykonanie:
    Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie mieszamy z zimną woda.

    składniki na krem śmietanowo miodowy:
    250 g serka mascarpone
    400 ml śmietanki kremówki 36%
    4 łyżki miodu lub więcej (do smaku)
    skórka z 1/2 cytryny, najlepiej ekologicznej
    2 garście posiekanych orzechów włoskich
    opcjonalnie:
    odrobina żółtego barwnika spożywczego

    wykonanie:
    Serek miksujemy z kremówką na sztywną masę. Dodajemy posiekane orzechy, miód do smaku, startą skórkę z cytryny oraz opcjonalnie odrobinę barwnika jeśli chcemy uzyskać żółty kolor masy.

    składniki na masę dekoracyjną:
    100 g masła, w temperaturze pokojowej
    1/2 puszki masy kajmakowej
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki gorącej wody
    dodatkowo:
    folia bąbelkowa, czysta

    wykonanie:
    Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Masło miksujemy z masą kajmakową na puszystą masę. Dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy.

    wykonanie ciasta:
    Blaty orzechowe nasączamy wodą z miodem i przekładamy kremem śmietanowo miodowy. Wierzch ciasta pokrywamy w miarę grubą warstwą masy kajmakowej (jeśli nam zostanie można delikatnie pokryć boki). Do Wierzchu ciasta przykładamy folię bąbelkową, dociskamy ją, aby powstał wzorek. Wstawiamy ciasto z folią do lodówki, do stężenia masy kajmakowej. Po ok. 2-3 godz. delikatnie usuwamy folię. Dekorujemy np. marcepanowymi pszczółkami.

    Przepis na masę marcepanową tutaj

    (Visited 855 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here