ciasto ze śliwkami i posypką cynamonową

2660

składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 g cukru
110 g masła, w temperaturze pokojowej
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 2/3 łyżeczki olejku cytrynowego
śliwki na wierzch ciasta
dodatkowo:
1 płaska łyżka cukru + 1/4 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę (ok. 10 min.) Dodajemy stopniowo jajka, za każdym dokładnie miksując. Następnie dodajemy olejek cytrynowy oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Na wierzchu układamy śliwki, przecięciem do góry. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 55 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here