składniki na ciasto:
350 g mąki
2 jajka
3 łyżki masła roztopionego
1/2 łyżeczki soli
100 ml ciepłej wody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Najpierw mieszamy mąkę z jajkami, masłem oraz solą a następnie stopniowo dodajemy ciepłej wody (wody dodajemy tyle aby uzyskać elastyczne ciasto). Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki np. szklanką. Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Zlepienia możemy docisnąć widelcem. Każdego pieroga smarujemy roztrzepanym białkiem i opcjonalnie posypujemy np. czarnuszką. Pieczemy w 180-190 st. C na złoty kolor, przez ok. 20-25 min. Takie pierożki podjemy do ciepłego czerwonego barszczu. Możemy je podać na gorąco jak i na zimno.
składniki na farsz:
350 g pieczarek
1 mała cebula
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
opcjonalnie:
100 g żółtego ser
wykonanie:
Pieczarki oczyszczamy, myjemy, kroimy w półplasterki i przekładamy na patelnie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek. Wszystko smażymy na tłuszczu, woda z pieczarek odparuje a cebula się udusi. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Usmażone odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego farszu możemy dodać ser żółty starty na dużych oczkach.
dodatkowo:
jajko do smarowania
czarnuszka, mak… do posypania