składniki na biszkopt 1 szt:
(potrzebujemy 2 szt)
70 g mąki
15 g kakao
110 g cukru
3 jajka
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do formy (22x32cm, wyłożonej papierem do pieczenia – samo dno). Pieczemy ok. 20-25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Pieczemy jeszcze jeden taki biszkopt. Możemy również upiec duży biszkopt i przekroić go na dwa blaty.
składniki na masę czekoladowo – kawową:
500 ml mleka
3 żółtka
40 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej, suchej
200 g masła w temperaturze pokojowej
wykonanie:
300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtka z mąką ziemniaczaną oraz pszenną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Na koniec wsypujemy kakao oraz kawę i miksujemy do połączenia się z masą.
składniki na masę śmietankową:
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru ub do smaku
3 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną żelatynę i mieszamy.
dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
ok. 2 opakowania mini rogalików 7 days
polewa czekoladowa
wykonanie ciasta:
Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy 3-4 łyżki dżemu porzeczkowego. Następnie wykładamy masę kakaowo – kawową. Na masie układamy rogaliki. Na rogalikach rozsmarowujemy masę śmietankową i przykrywamy ją drugim blatem ciasta. Wierzch polewamy polewą.