ziemniaki faszerowane bryndzą i szynką

    142
    [Głosów:4    Średnia:5/5]

    składniki:
    8 dużych ziemniaków
    100 g szynki, ulubionej
    100 g bryndzy
    100 g białego sera
    3 łyżki śmietany
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    olej do smarowania

    wykonanie:
    Ziemniaki dokładnie myjemy. Osuszamy i zawijamy w posmarowaną olejem folię spożywczą. Zawinięte układany na blaszce i pieczemy 180 st. C przez ok. 60 min. Bryndzę mieszamy z białym serem, śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ja zmiksowałam blenderem). Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Upieczone ziemniaki lekko rozwijamy z folii i przy pomocy ostrego noża przecinamy na na krzyż. Każdy ziemniak delikatnie oprószamy solą i napełniamy farszem. Wierzch posypujemy natką pietruszki i podajemy.

    (Visited 115 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here