ziemniaki faszerowane bryndzą i szynką

5044

składniki:
8 dużych ziemniaków
100 g szynki, ulubionej
100 g bryndzy
100 g białego sera
3 łyżki śmietany
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
olej do smarowania

wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy. Osuszamy i zawijamy w posmarowaną olejem folię spożywczą. Zawinięte układany na blaszce i pieczemy 180 st. C przez ok. 60 min. Bryndzę mieszamy z białym serem, śmietaną oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ja zmiksowałam blenderem). Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę szynkę i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Upieczone ziemniaki lekko rozwijamy z folii i przy pomocy ostrego noża przecinamy na na krzyż. Każdy ziemniak delikatnie oprószamy solą i napełniamy farszem. Wierzch posypujemy natką pietruszki i podajemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here