składniki na ciasto ze szpinakiem:
200 g świeżego szpinaku
250 g mąki
3 jajka
125 ml oleju np. słonecznikowego
150 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
wykonanie:
Szpinak blendujemy z ok. 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenie oraz ekstrakt i miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożona papierem do pieczenia). Pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia a następnie ścinamy wierzch, który kruszymy.
składniki na krem śmietankowy:
300 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka typu mascarpone
2 łyżki cukru pudru lub do smaku
1 łyżeczka cukru z wanilią
wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
dodatkowo:
dżem brzoskwiniowy
orzeszki w cukrowej otoczce
złożenie ciasta:
Ciasto smarujemy dżemem brzoskwiniowym, równomiernie wykładamy krem śmietankowy i posypujemy pokruszonym ciastem. Na wierzchu układamy kolorowe orzeszki.