sernik z musem żurawinowym

1932

składniki na spód z herbatników:
160 herbatników
60 g masła, roztopionego

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy (ok. 23-24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia), dociskamy np. dnem szklanki.

składniki na masę serową:
750 g sera białego półtłustego lub tłustego 2x zmielonego
300 g śmietany 18%
200 g cukru
4 jajka
45 g mąki pszennej
1/2 – 1 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy w ok. 160-170 st. C, aż wierzch się zrumieni (przez ok. 70-90 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na mus żurawinowy:
300 g świeżej żurawiny
100 g cukru
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Wszystkie składniki przekładamy do rondela i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż żurawina się rozgotuje. Następnie przecieramy przez sito. Gotowy mus wykładamy na sernik i odstawiamy na noc do lodówki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here