pączki kajmakowe

1913

składniki:
550 g mąki
35 g drożdży
60 g cukru
250 ml letniego mleka
2 jajka
2 żółtka
80 g masła
1 szczypta soli
2 łyżki spirytusu
tłuszcz do głębokiego smażenia
nadzienie:
masa kajmakowa

wykonanie:
Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, mlekiem oraz dwiema łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Następnie jajka, żółtka, sól, mąkę, spirytus i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Ja ciasto od razu wyrabiam w dużej misce i pozostawiam w niej do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki. Układamy na delikatnie oprószonej mąkę stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu.Usmażone układamy na talerzach wyłożonych papierowym ręcznikiem. Wystudzone nadziewamy masą kajmakową i polewamy lukrem.Lukier zrobiłam na oko, trochę cukru pudru wymieszałam z sokiem z cytryny i woda.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here