składniki na biszkopt:
80 g mąki
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
140 g cukru
20 g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy w dwóch turach do puszystej masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm – miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekrawaniem.
składniki na krem czekoladowy:
200 g czekolady (użyłam 100 g gorzkiej, 40 g mlecznej, 60 g deserowej)
250 g serka mascarpone
350 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru lub do smaku (ilość cukru zależy od stopnia gorzkości czekolady)
dodatkowo:
1 duże opakowanie delicji
wykonanie:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy w zagotowania. Do gorącej śmietanki dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na minutkę i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie przykrywamy naczynie np. talerzykiem i wstawiamy na noc do lodówki. Mocno schłodzony krem miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem na gęstą masę. 2-3 łyżki kremu odkładamy.
składniki na nasączenie biszkoptów:
ok. 100 ml mocnego naparu kawy wymieszanego z cukrem i alkoholem do smaku
wykonanie ciasta:
Pierwszy blat biszkopta nasączamy wykładamy 1/2 cz. kremu. Układamy delicje namaczane w nasączeniu. Na delicjach rozsmarowujemy pozostałą część kremu. Układamy biszkopt, który również nasączamy. Wierzch smarujemy odłożonym kremem i polewamy polewą czekoladową.
do polewy użyłam składników: 100 g czekolady i 50 g masła, które rozpuściłam i wymieszałam na kąpieli wodnej. Przełożyłam do woreczka strunowego, obcięłam jeden malutki rożek i wycisnęłam na cisto.