szampańska galaretka

1915

składniki:
750 ml szampana lub wina musującego białego
20 g żelatyny
50 ml gorącej wody
opcjonalnie:
2 łyżki cukru lub do smaku

wykonanie:
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż się rozpuści. Szampana/ wino musujące wlewamy do garnka. Ok. 100 ml przelewamy do garnuszka, podgrzewamy, gdy będzie gorące, dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Do posłodzonego szampana/ wina musującego dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do pozostałej części szampana/wina musującego, mieszamy i rozlewamy do szampanówek. Mi wyszło 5 porcji po ok. 150-160 ml. Wstawiamy do lodówki, gdy stężeje dekorujemy ubitą śmietanką.

dodatkowo:
100 ml śmietanki kremówki 30%
1-2 łyżeczki cukru pudru

wykonanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here