sernik z żurawiną

1171

składniki na ciasto:
230 g mąki
150 g masła, schłodzonego
1 żółtko
70 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy w formie (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) a pozostałą część schładzamy w zamrażalniku. Ciasto w formie podpiekamy.

składniki na masę serową:
1000 g sera białego, zmielonego
250 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
100 g masła w temperaturze pokojowej
6 jajek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 -2 garstki żurawiny

wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i jajkami. Następnie dodajemy ser oraz mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy szpatułką. Gotową masą serową uderzamy 2-3 raz, dnem garnka o blat kuchenny aby nadmiar powietrza uszedł z masy. Masę serową przelewamy na podpieczony spód. Na wierz ścieramy schłodzone ciasto. Całość pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 60-70 min. Upieczony pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here