sernik z mandarynkami

1367

składniki:
1000 g sera białego, zmielonego
100 g masła w temperaturze pokojowej
6 jajek
1 budyń waniliowy
250 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
6-10 małych mandarynek
herbatniki na spód sernika

wykonanie:
Mandarynki obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Na dnie foremki ok. 22×25 cm (wyłożoną papierem do pieczenia) układamy herbatniki. Zmielony ser miksujemy z masłem oraz cukrem i cukrem z wanilią. Następnie dodajemy jajka, budyń oraz ekstrakt i miksujemy do połączenia się z masą serową. Na końcu dodajemy pokrojone mandarynki i mieszamy szpatułką. Masę serową wykładamy na herbatniki. Pieczemy w ok. 170 st. C, aż wierzch będzie rumiany, przez ok. 60-70 min. Upieczony pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Gotowy sernik polewamy np. lukrem z dodatkiem soku z cytryny lub dekorujemy bitą śmietaną i cząstkami mandarynek.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here