składniki na ciasto:
450 g mąki
70 g cukru pudru
250 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki sody
wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kuleczki i pieczemy np. w opiekaczu do orzeszków.
składniki na masę:
200 g mleka w proszku
125 ml mleka świeżego
2 łyżki kakao
200 g masła
180 g cukru pudru
wykonanie:
Mleko świeże, masło, kakao oraz cukier podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy uzyskamy jednolitą masę zestawiamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Lekko przestudzoną nadziewamy połówki orzeszków i sklejamy. Dodatkowo sklejone orzeszki możemy jedną stroną zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w drobno posiekanych orzechach.
uwielbiam te ciasteczka
ja też 🙂