orzeszki z masą a la raffaello

2465

składniki na skorupki do orzeszków:
450 g mąki
70 g cukru pudru
250 g masła
2 jajka
1/2 łyżeczki sody

wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kuleczki i pieczemy na rumiano np. w opiekaczu na orzeszki.

składniki na krem kokosowy a la raffaello:

150 g białej czekolady
150 ml śmietanki kremówki 30%
50 g mleka w proszku
40 g wiórek kokosowych

wykonanie:
Śmietankę podgrzewamy. Zestawiamy z ognia. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 min. i mieszamy. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy lub miksujemy na gładko. Dodajemy wiórka kokosowe i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia i schładzamy przez ok. 2-3 godz. Następnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Gotową masą napełniamy połówki orzeszków i sklejamy. Masy starcza na ok. 50 szt. gotowych orzeszków. Dodatkowo orzeszki możemy udekorawać niewielką ilością roztopionej czekolady w śmietance 30% i maczać w wiórkach kokosowych.

Opcjonalnie do środka każdego orzeszka można włożyć obranego migdała lub orzecha laskowego.

orzeszki z masą kokosową

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here