domowe wafelki kokosowo czekoladowe

    3005
    [Głosów:20    Średnia:3.8/5]

    składniki na masę kokosową:
    100 g wiórek kokosowych
    110 g mleka w proszku
    200 g masła
    125 ml mleka krowiego
    180 g cukru

    wykonanie:
    Masło, cukier, mleko krowie oraz wiórka kokosowe przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając.

    składniki na masę czekoladową:
    100 g masła
    2 łyżki kakao
    50 g mleka w proszku
    60 ml mleka krowiego
    90 g cukru

    wykonanie:
    Masło, cukier, mleko krowie oraz kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając.

    dodatkowo:
    1 opakowanie wafli (5 tafli)

    wykonanie wafelków:
    Na pierwszy wafel rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy czekoladowej, przykrywamy drugim waflem. Rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy kokosowej i przykrywamy 3 waflem. Rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej i przykrywamy 4 waflem, który smarujemy masą czekoladową. Przykrywamy 5 waflem. Całość owijamy folią spożywczą lub pakujemy w opakowanie z wafli i obciążamy np. deseczką. Odstawiamy do stężenia mas i sklejenia się z waflami. Gotowy kroimy w dowolne kształty.

    (Visited 4 474 times)

    4 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here