
składniki na masę kokosową:
100 g wiórek kokosowych
110 g mleka w proszku
200 g masła
125 ml mleka krowiego
180 g cukru
wykonanie:
Masło, cukier, mleko krowie oraz wiórka kokosowe przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając.
składniki na masę czekoladową:
100 g masła
2 łyżki kakao
50 g mleka w proszku
60 ml mleka krowiego
90 g cukru
wykonanie:
Masło, cukier, mleko krowie oraz kakao przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i zagotowujemy, cały czas mieszając. Następnie zestawiamy z ognia i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku, cały czas mieszając.
dodatkowo:
1 opakowanie wafli (5 tafli)
wykonanie wafelków:
Na pierwszy wafel rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy czekoladowej, przykrywamy drugim waflem. Rozsmarowujemy 1/2 cz. ciepłej masy kokosowej i przykrywamy 3 waflem. Rozsmarowujemy pozostałą część masy kokosowej i przykrywamy 4 waflem, który smarujemy masą czekoladową. Przykrywamy 5 waflem. Całość owijamy folią spożywczą lub pakujemy w opakowanie z wafli i obciążamy np. deseczką. Odstawiamy do stężenia mas i sklejenia się z waflami. Gotowy kroimy w dowolne kształty.
pysznie 🙂
Bardzo dobre 🙂 już wypróbowałam 🙂 polecam 🙂
Aj! Wspaniałe!
Nie jadłam wieki całe, chyba muszę wreszcie zaopatrzyć się w wafle…
🙂
Pyszności ! 🙂