ciasto maślankowe z agrestem

3286

składniki:
640 g mąki
375 ml maślanki
250 g cukru
100 g masła
3 jajka
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
ok. 400 g świeżego agrestu
cukier puder do oprószenia

wykonanie:
Masło topimy na małym ogniu a następnie, odstawiamy do wystudzenia. Jajka miksujemy z cukrem kryształem oraz z cukrem z wanilią na puszysta jasną masę. Do masy jajecznej wlewamy maślankę, wystudzone masło, miksujemy na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy agrest. Pieczemy w 180 st. C, przez ok. 40-50 min., do tzw suchego patyczka. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here