zupa szczawiowa

    754
    [Głosów:4    Średnia:3.8/5]

    składniki:
    200 g świeżych liści szczawiu
    2000 ml rosołu
    ok. 4 ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    125 ml śmietany, kwaśnej
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    ugotowane na twardo jajko do podania
    pieczywo do podania

    wykonanie:
    Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę, selera oraz pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do rosołu i gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy na drobno. Do rosołu z ugotowanymi warzywami dodajemy odcedzone ugotowane ziemniaki oraz szczaw. Całość zagotowujemy. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką oraz chochelką gorącego wywaru. Całość wlewamy do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Opcjonalnie doprawiamy. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz pieczywem.

    (Visited 563 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here