składniki na masę serową:
1000 sera
2 galaretki truskawkowe
120 g masła
160 g cukru pudru
500 ml gorącej wody
dodatkowo:
okrągłe biszkopty
1 galaretka truskawkowa na wierzch sernika
300 ml gorącej wody
parę truskawek na wierzch sernika
wykonanie:
Tortownicę (ok.25 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. Galaretki rozpuszczamy gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Masło roztapiamy, odstawiamy do wystygnięcia. Ser mielimy trzy krotnie. Do zmielone sera dodajemy wystudzone masło oraz cukier i miksujemy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna. Przekładamy do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika układamy pokrojone truskawki, zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).