zupa z kurkami

    892
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    ok. 2500 ml rosołu lub wywaru jarzynowego
    300 g kurek
    1 ugotowana marchewka (z rosołu lub wywaru)
    koperek
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    omlecik do podania

    wykonanie:
    Rosół podgrzewamy. Marchewkę kroimy np. w krążki. Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię z masłem i chwilkę dusimy (ok. 15 min., możemy podlać niewielką ilością rosołu). Podduszone grzyby, marchewkę oraz koperek dodajemy do gorącego rosołu. Chwile podgrzewamy. Podajemy z pokrojonym w kostkę omlecikiem.

    składniki na 1 mały omlecik:
    1 jajko
    1/2 łyżki mąki
    odrobina soli

    wykonanie:
    Białko ubijamy na sztywno z solą, dodajemy żółtko i miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się z masą jajeczną. Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na lekko natłuszczonej patelni.

    (Visited 366 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here