śmietanowiec na biszkopcie z truskawkami

20704

składniki na biszkopt:
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
90 g cukru
3 jajka

wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×33 cm, miara dna formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 20- 30  min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany, kwaśnej
250 ml mleka
50 g żelatyny
200 g cukru
3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni)
750 ml gorącej wody
dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody
parę świeżych truskawek

wykonanie:
Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni) rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą w 250 ml wody. Odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. Gdy galaretki będą gotowe, kroimy je w kosteczkę. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Mleko zagotowujemy z cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego mleka wlewamy śmietanę, wsypujemy pokrojone galaretki i wszystko delikatnie mieszamy. Całość równomiernie przekładamy na wystudzony biszkopt. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką truskawkową. Całość wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here