składniki na ciasto:
300 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
150 g margaryny, schłodzonej
2 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier puder, żółtka oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczku (wielkości orzecha laskowego) wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 170st. C przez ok. 10- 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
składniki na masę:
ok. 300 g masy orzechowej z kawałkami orzeszków Helio
ok. 50 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
wykonanie:
Masło miksujemy, dodajemy masę orzechową i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masą przekładamy połówki orzeszków. Gotowe wstawiamy na parę minut do lodówki aby masa stężała.