pierniczki II

2606

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g masła
200-230 g cukru pudru
3 łyżki miodu
20 g przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
35 g drożdży
1 łyżeczka sody
dodatkowo opcjonalnie:
białko do smarowania

wykonanie:
Masło z miodem podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się masła. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, cukier puder, sodę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy wystudzony mieszankę z drożdżami oraz jajka i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Wykrawamy dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, opcjonalnie smarujemy białkiem. Pieczemy przez ok. 8-10 min. w 190 st. C. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego pojemniczka. Możemy polukrować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here