ekspresowy piernik bez jajek

4867

składniki:
480 g mąki orkiszowej lub pszennej
220 – 250 g cukru
500 ml mleka
125 ml oleju
3 łyżki powidła śliwkowego lub dowolnego dżemu
30 g kakao
20 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody

wykonanie:
Mleko mieszamy z olejem oraz powidłem. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche, dodajemy je do płynnych. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną keksówki (ok.35 cm długości). Pieczemy w 180st. C przez ok. 50-60 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową.

składniki:
60 g masła lub margaryny
1 i 1/2 łyżki kakao, kopiate
2 i 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka wody, ciepłej
2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

wykonanie:
Masło, kakao oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do połączenia się składników. Żelatyną rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do rozpuszczonych wcześniej składników, mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here