piernik czekoladowy z powidłem śliwkowym

2297

składniki na ciasto piernikowe:
120 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g miodu
4 jajka
150 g masła
150 g czekolady (90 g mlecznej + 60 g gorzkiej)
40 g przyprawy do piernika
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Masło, miód, czekolady oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania) cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki (ok. 10×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch aby troszkę go wyrównać. Przekrawamy na dwa blaty i przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch i boki piernika pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowy pierni odstawiamy na ok. 12 godz.

dodatkowe składniki:
ok. 4-5 łyżek powidła śliwkowego
posiekane orzechy włoskie
polewa czekoladowa

składniki na polewę czekoladową:
100 g masła
2 kopiate łyżki kakao
3-5 łyżek cukru
5 łyżek wody

wykonanie:
wszystkie składniki przekładamy do rondelka. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż polewa zacznie troszkę gęstnieć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here