szybkie krokiety w waflu dla zapracowanych

470

składniki:
500 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 mała cebula
ok. 50 g marchewki
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
3 arkusze wafla
3 jajka
bułka tarta

wykonanie:
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wkładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnię, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na tłuszczu. Usmażone pieczarki dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę przekładamy na patelnię i smażymy na tłuszczu, aż będzie szklista. Do cebuli dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę i chwilę smażymy a następnie dodajemy do kapusty. Garnek z kapustą wstawiamy na ogień, wlewamy ok. 125 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy pieprzem i gotujemy, aż kapusta zmięknie (ok. 15 min.). Farsz dzielimy na 3 części (wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie). Gorący wykładamy na arkusze wafla. Pozostawiamy na 2-3 min. aby wafel trochę zmiękł i zwijamy w rulon. Następnie, każdy rulon tniemy na 5 równych kawałków (po ok. 6 cm dł.). Każdy kawałek panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony. Gotowe krokiety podajemy z barszczem czerwonym lub sosem grzybowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here