krokiety z pieczarkami i serem żółtym

3483

składniki na ciasto naleśnikowe:
250 g mleka
250 g mąki
250 g wody
2 jajka
4 łyżki oleju np. słonecznikowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i miksujemy. Odstawiamy na ok. 15 min. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1/2 łyżki oleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy oleju na patelnię.

składniki na farsz:
750 g pieczarek
2 cebule
200 g sera żółtego
75 g masła

wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Na patelnię wkładamy masło wsypujemy pieczarki oraz cebulę, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Połowę usmażonych pieczarek wkładamy do naczynia i miksujemy. Zmiksowane pieczarki łączymy z pieczarkami usmażonymi, dodajemy ser żółty i mieszamy na jednolitą masę.
Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w kopertę (2 boki naleśnika do środka, następnie 2 również do środka i formujemy krokieta).

ponadto:
2 jaja
4 łyżki mleka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Tak przygotowane krokiety obtaczamy w bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krokiety z obu stron na złoty kolor.

Podajemy na ciepło np. z sosem pieczarkowym

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here