składniki na kruche babeczki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g masła, schłodzonego
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy przez ok. 20 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy krążki lub przy pomocy foremek do babeczek i wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z foremek i studzimy.
składniki na farsz:
250 g pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
trochę sera żółtego
ketchup
wykonanie:
Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnie, Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, masło i smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy babeczki, posypujemy startym serem i podpiekamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy do czerwonego barszczu. Możemy polać delikatnie ketchupem.