babeczki z pieczarkami do czerwonego barszczu

    1653
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki na kruche babeczki:
    200 g mąki orkiszowej lub pszennej
    100 g masła, schłodzonego
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    1/2 łyżeczki soli

    wykonanie:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy przez ok. 20 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, w miarę cienko. Wykrawamy krążki lub przy pomocy foremek do babeczek i wylepiamy natłuszczone foremki. Pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy z foremek i studzimy.

    składniki na farsz:
    250 g pieczarek
    1 mała cebula
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    trochę sera żółtego
    ketchup

    wykonanie:
    Pieczarki myjemy  i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na patelnie, Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, masło i smażymy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowym farszem napełniamy babeczki, posypujemy startym serem i podpiekamy do rozpuszczenia się sera. Podajemy do czerwonego barszczu. Możemy polać delikatnie ketchupem.

    (Visited 1 040 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here