krokiety ruskie

6724

składniki na farsz:
750 g ziemniaków
180 g sera białego / twarogu
1 cebula
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na puree tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Z wystudzonymi ziemniakami mieszamy ser, cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem.

składniki na naleśniki:
250 g mąki
500 ml mleka
1-2 jajka
1 szczypta soli
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Z gotowego ciasta smażymy partiami cienkie naleśniki.

składniki na panierkę:
2 jajka
bułka tarta

wykonanie krokietów:
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy farsz. Zwijamy w ruloniki, zawijając brzegi do środka. Jajka rozkłucamy na talerzu, na osobnym talerzu nasypujemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Ruloniku maczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionym sosem np. grzybowym, czosnkowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here