PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy – recenzja książki + przepis na naleśniki kokosowe

2529

Pod koniec ubiegłego tygodnia od wydawnictwa ZNAK otrzymałam książkę kulinarną „PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy” autorstwa Joanny Małagowskiej, która również prowadzi bloga, na którym zamieszcza przepisy.
Książka jest bardzo ładnie, estetycznie wydana. Autorka przedstawia w niej proste i praktyczne przepisy na śniadania, obiady, przekąski i oczywiście słodkości. Każdy przepis zilustrowany jest pięknym zdjęciem, co tym bardziej zachęca do jego wypróbowania.

Jeśli lubicie smaczną i prostą kuchnię, to polecam po sięgnięcie do przepisów z tej książki.

PO PROSTU PYCHA słodkie i słone przepisy
Joanna Małagowska
wydawnictwo: ZNAK

Premiera książki odbędzie się już 19 czerwca 2019 r.


Naleśniki kokosowe przepis z w/w książki
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

wykonanie:
W wysokim naczyniu zmiksuj dokładnie wszystkie składniki na ciasto (poza olejem), żeby nie było grudek. Smaż naleśniki z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.

składniki na nadzienie:
250 ml śmietany kremówki 30%
2-3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
dodatkowo:
odrobina świeżych malin i jeżyn (ja użyłam truskawek 🙂 )

wykonanie:
Zimną śmietankę miksuj na wysokich obrotach z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Stopniowo dodawaj mascarpone. Pod koniec ubijania wsyp wiórki kokosowe (możesz też dodać likier kokosowy) i wymieszaj delikatnie łyżką. Naleśniki posmaruj masą kokosową, zwiń w rulon i udekoruj malinami i jeżynami (w moim przypadku truskawkami).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here