PRZETWORY Z POMYSŁEM – premiera książki + przepis na małpie masło

215
[Głosów:2    Średnia:5/5]

Już niebawem na półki księgarń trafi książka PRZETWORY Z POMYSŁEM autorstwa Patrycji Machałek.

Książka zawiera 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory. Autorka pokazuje jak wekować, pasteryzować oraz przetwarzać owoce i warzywa. Przetwory z pomysłem, zgodnie z duchem slow life, to także radość z przygotowywania własnych przetworów – bez konserwantów, bez barwników i bez syntetycznych wzmacniaczy smaku. I co ważniejsze – to książka, jak mówi sama autorka, dla wszystkich Przetwórczyń i Przetwórców, nawet tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami.

W książce znajdują się m.in. przepisy na kiszoną cytrynę, marynowane kiełki, ale także ajvary, dżemy, marmolady, które mogą być doskonałym dodatkiem do kanapek, deserów, a nawet mięs. A na lato szczególnie poleca domowy ocet (np. z pigwy).

PRZETWORY Z POMYSŁEM
Patrycja Machałek
wydawnictwo : ZNAK
premiera książki odbędzie się 3 lipca 2019 r.

„Przetwory z pomysłem napisałam z myślą o małych chwilach, których często nawet nie zauważamy. Kiedy w upalny dzień popijamy lemoniadę z domowym octem, a do wieczornego grilla z przyjaciółmi podajemy domowy sos paprykowy. Kiedy zimą ogrzewamy się ciepłym kocem i podjadamy z zachomikowanego słoiczka konfitury malinowe. O chwili takiej jak ta – kiedy możemy podarować komuś drobny, własnoręcznie zrobiony prezent.” Patrycja Machałek

źródło informacji: wydawnictwo ZNAK


Małpie masło – przepis z w/w książki
składniki:

4 banany – dość twarde, z żółtymi skórkami bez przebarwień
1/2 świeżego ananasa
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100- 200 g cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do garnka o grubym dnie. Ananasa obierz, wykrój twardy środek i w cząstkach dodaj do bananów. Do garnka wsyp jeszcze wiórki kokosowe i cukier, a następnie wlej wodę i sok z cytryny. Zmniejsz płomień i gotuj, żeby owoce się rozpadły, a woda wyparowała. Ten dżem przygotowuje się krótko po mniej więcej 1 godzinie możesz przełożyć go do słoików i za pasteryzować.
Małpie masło to słodki dżem. Jest tak głównie dzięki wysokiej zawartości cukru w bananach i ananasie, dlatego rozsądnie zrobisz, jeśli nie wsypiesz od razu całej szklanki cukru do garnka. Zacznij od połowy szklanki.

(Visited 178 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here