PRZETWORY Z POMYSŁEM – premiera książki + przepis na małpie masło

4030

Już niebawem na półki księgarń trafi książka PRZETWORY Z POMYSŁEM autorstwa Patrycji Machałek.

Książka zawiera 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory. Autorka pokazuje jak wekować, pasteryzować oraz przetwarzać owoce i warzywa. Przetwory z pomysłem, zgodnie z duchem slow life, to także radość z przygotowywania własnych przetworów – bez konserwantów, bez barwników i bez syntetycznych wzmacniaczy smaku. I co ważniejsze – to książka, jak mówi sama autorka, dla wszystkich Przetwórczyń i Przetwórców, nawet tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z przetworami.

W książce znajdują się m.in. przepisy na kiszoną cytrynę, marynowane kiełki, ale także ajvary, dżemy, marmolady, które mogą być doskonałym dodatkiem do kanapek, deserów, a nawet mięs. A na lato szczególnie poleca domowy ocet (np. z pigwy).

PRZETWORY Z POMYSŁEM
Patrycja Machałek
wydawnictwo : ZNAK
premiera książki odbędzie się 3 lipca 2019 r.

„Przetwory z pomysłem napisałam z myślą o małych chwilach, których często nawet nie zauważamy. Kiedy w upalny dzień popijamy lemoniadę z domowym octem, a do wieczornego grilla z przyjaciółmi podajemy domowy sos paprykowy. Kiedy zimą ogrzewamy się ciepłym kocem i podjadamy z zachomikowanego słoiczka konfitury malinowe. O chwili takiej jak ta – kiedy możemy podarować komuś drobny, własnoręcznie zrobiony prezent.” Patrycja Machałek

źródło informacji: wydawnictwo ZNAK


Małpie masło – przepis z w/w książki
składniki:

4 banany – dość twarde, z żółtymi skórkami bez przebarwień
1/2 świeżego ananasa
1/2 szklanki wiórków kokosowych
100- 200 g cukru
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny

wykonanie:
Banany obierz ze skórki, pokrój na kawałki i przełóż do garnka o grubym dnie. Ananasa obierz, wykrój twardy środek i w cząstkach dodaj do bananów. Do garnka wsyp jeszcze wiórki kokosowe i cukier, a następnie wlej wodę i sok z cytryny. Zmniejsz płomień i gotuj, żeby owoce się rozpadły, a woda wyparowała. Ten dżem przygotowuje się krótko po mniej więcej 1 godzinie możesz przełożyć go do słoików i za pasteryzować.
Małpie masło to słodki dżem. Jest tak głównie dzięki wysokiej zawartości cukru w bananach i ananasie, dlatego rozsądnie zrobisz, jeśli nie wsypiesz od razu całej szklanki cukru do garnka. Zacznij od połowy szklanki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here