bananowa straciatella

15664

składniki na biszkopt kakaowy:
/pieczemy dwa takie same/
60 g mąki
20 g kakao
3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
100 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:
Biała ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w ok. 165 st.C przez ok. 25 min.

Zapraszam do pooglądania krótkiego filmiku jak wykonać ciasto „bananowa straciatella”:

składniki na krem śmietankowy z czekoladą:
600 g śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
60 ml gorącej wody
80 g czekolady startej na grubych oczkach (użyłam gorzkiej)
ok. 4 banany pokrojone w grubsze plasterki
3 łyżki soku z cytryny
ok. 3-4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

poncz:
mocny napar z kawy
lub
ok. 100 ml wody
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku

dodatkowo na wierzch ciasta:
parę kostek czekolady startej na grubych oczkach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here