biała stefanka z czerwoną porzeczką bez pieczenia

    1371
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki na masę grysikową i spód:
    1000 ml mleka
    200 g kaszy manny
    150 g masła
    100 g białej czekolady
    125 g cukru
    ok. 15 szt. herbatników kakaowych
    opcjonalnie ok. 16 g cukru z wanilią lub do smaku

    wykonanie:
    Na dnie foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy herbatniki.
    Mleko gotujemy z cukrem oraz masłem, gdy cukier się rozpuści ok. 200 ml gorącego mleka wlewamy do kaszy manny, dokładnie mieszamy aby nie było grudek, wlewamy do gotującego się mleka, cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do połączenia się z masą. Gotową, równomiernie wykładamy na herbatniki. Odstawiamy do wystudzenia.

    składniki na warstwę porzeczkową:
    450 g czerwonej porzeczki
    2 galaretki czerwone (np. truskawkowe)
    750 ml gorącej wody

    wykonanie:
    Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy porzeczki i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wykładamy na masę grysikową. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia galaretki.

    rozkład herbatników w foremce 🙂
    (Visited 1 127 times)

    4 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here