ciasto kukułka bez pieczenia

    1053
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki:
    ok. 300 g herbatników kakaowych
    150 g cukierków kukułki
    2 budynie czekoladowe (każdy po 40 g)
    100 g masła
    50 -60 g cukru
    750 ml mleka

    wykonanie:
    W foremce (ok. 22x25cm,miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy pierwszą warstwę herbatników.
    Cukierki kroimy na mniejsze kawałki lub rozgniatamy. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz rozgniecionymi cukierkami, gotujemy i mieszamy, aż cukier i cukierki się rozpuszczą. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszamy, aż połączy się z masą. 1/2 część masy równomiernie wykładamy na herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy pozostałymi herbatnikami.

    składniki na polewę ciemną:
    50 g cukierków kukułki
    50 g czekolady deserowej
    50 g czekolady gorzkiej
    50 ml śmietanki kremówki 30%

    wykonanie:
    Cukierki rozmiażdżamy i umieszczamy w miseczce. Dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady, wlewamy śmietankę. Całość umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu do czasu, aż polewa będzie gładka. Gotową wylewamy na wierzch ciasta

    składniki na polewę białą:
    60 g białej czekolady
    20 ml śmietanki kremówki 30%

    wykonanie:
    Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią białą czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Po chwili mieszamy na jednolitą polewę. Gotową fantazyjnie polewamy po polewie ciemniej. Całość schładzamy w lodówce.

    (Visited 829 times)

    5 KOMENTARZE

    1. jeszcze takiego nie próbowałam, smak kukułek też już prawie zapomniany, ale z tego co pamiętam to były dobre, więc i ciasto musi być

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here