składniki:
biszkopty okrągłe na spód foremki
2 galaretki o różnych kolorach (np. malinowa i brzoskwiniowa)
2 śmietanki śnieżki w proszku
500 ml mleka świeżego, schłodzonego
500 ml gorącej wody
wykonanie:
Dno foremki (ok.22x25cm, wyłożonej folią spożywczą) wykładamy biszkoptami.
Galaretkę np. malinową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy 250 ml schłodzonego mleka, wsypujemy jedna śmietankę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy lekko tężejącą galaretkę i miksujemy do połączenia się. Gotową masę wykładamy równomiernie na biszkopty. Wstawiamy do lodówki, do stężenia. Z pozostałą galaretką i śnieżką postępujemy tak samo i wykładamy na stężałą pierwszą warstwę a następnie wstawiamy do lodówki.
składniki na wierzch:
1 galaretka, dowolnego smaku/ koloru
400 ml gorącej wody
wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia a następnie lekko tężejącą wylewamy na wierzch ciasta. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.