tort bezowy z owocami

    379
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki na blaty bezowe:
    300 g białek
    300 g cukru
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    wykonanie:
    Piekarnik nagrzewamy do 150 st. C. Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie stopniowo dodajemy cukier (po ok. 1 łyżce) i cały czas miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Na końcu dodajemy sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy z pianą. Gotową przekładamy na dwie blaszki, wyłożone papierem do pieczenia, tworząc okrągłe blaty (na papierze odrysowujemy koło ok. 22 cm średnicy). Zmniejszamy temperaturę do 120 st. C i pieczemy/suszymy przez ok. 2 godz. Następnie pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia (najlepiej na noc) .

    składniki na krem:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub do smaku)

    wykonanie:
    Wszystkie składniki przekładamy do naczynia i miksujemy na gęsty, gładki kem.

    dodatkowo:
    3 dojrzałe brzoskwinie
    2 garści czerwonej porzeczki i czarnej
    1 garść poziomek
    liski mięty lub melisy
    lub inne owoc np. truskawki, jagody, borówki

    złożenie ciasta:
    Pierwszy blat bezowy układamy na paterze. Wykładamy 1/2 część kremu, na którym układamy pokrojone w plastry brzoskwinie i posypujemy porzeczkami oraz poziomkami. Na owoce układamy drugi blat bezowy, na który wykładamy pozostały krem oraz dekorujemy pozostałymi owocami. Całość chwilę schładzamy w lodówce i podajemy.

    To było moje pierwsze podejście to tego typu ciasta. Beza zawsze była mi daleka… bałam się jej 😉 ale wyszła nawet całkiem fajnie… niebawem pewnie pojawi się Pavlova 🙂

    (Visited 232 times)

    2 KOMENTARZE

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here