ciasto kukułka bez pieczenia

5370

składniki:
ok. 300 g herbatników kakaowych
150 g cukierków kukułki
2 budynie czekoladowe (każdy po 40 g)
100 g masła
50 -60 g cukru
750 ml mleka

wykonanie:
W foremce (ok. 22x25cm,miara dna formy, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy pierwszą warstwę herbatników.
Cukierki kroimy na mniejsze kawałki lub rozgniatamy. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz rozgniecionymi cukierkami, gotujemy i mieszamy, aż cukier i cukierki się rozpuszczą. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszamy, aż połączy się z masą. 1/2 część masy równomiernie wykładamy na herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy pozostałą część masy i przykrywamy pozostałymi herbatnikami.

składniki na polewę ciemną:
50 g cukierków kukułki
50 g czekolady deserowej
50 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki kremówki 30%

wykonanie:
Cukierki rozmiażdżamy i umieszczamy w miseczce. Dodajemy połamane na mniejsze kawałki czekolady, wlewamy śmietankę. Całość umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszamy od czasu do czasu, aż polewa będzie gładka. Gotową wylewamy na wierzch ciasta

składniki na polewę białą:
60 g białej czekolady
20 ml śmietanki kremówki 30%

wykonanie:
Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią białą czekoladę, połamaną na mniejsze kawałki. Po chwili mieszamy na jednolitą polewę. Gotową fantazyjnie polewamy po polewie ciemniej. Całość schładzamy w lodówce.

5 KOMENTARZE

  1. jeszcze takiego nie próbowałam, smak kukułek też już prawie zapomniany, ale z tego co pamiętam to były dobre, więc i ciasto musi być

Skomentuj Lena Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here