puszyste ciasto z czerwoną porzeczką

7721

składniki:
150 g mąki
150 g cukru
125 ml oleju np. słonecznikowego
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 300 g czerwonej porzeczki
dodatkowo:
cukier puder lub lukier

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej powoli wlewamy olej cały czas miksując. Na końcu dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy w ok. 175 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Lukier robię na oko: trochę cukru pudru mieszam z wodą lub sokiem z cytryny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here