ciasto Paź Królowej

11074

składniki na ciasto czekoladowe:
120 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła w temperaturze pokojowej
150 g cukru
3 jajka

wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem przez ok. 10 min. Do puszystej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy w dwóch turach suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x33cm, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Gdy ciasto będzie wystudzone ściągamy z niego wierzchnią „skórkę”.

składniki na bezę:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubite białka przekładamy równomiernie do foremki (ok.22x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy w 140 st. C przez ok. 60 min. Upieczoną bezę pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

składniki na krem z ananasem:

750 ml mleka
4 i 1/2 łyżki cukru
4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 i 1/2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka
250 g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka ananasa

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostały mleku mieszamy z żółtka, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i dostawiamy do wystudzenia – temperatura pokojowa (przekładamy do innego naczynia i przekrywamy folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu).
Masło miksujemy, dodajemy stopniowa budyń i miksujemy na gładki krem. Do gotowego kremu dodajemy pokrojonego ananasa.

składniki na warstwę z galaretką:
700 -750 ml gorącej wody
2 galaretki cytrynowe

wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejąca galaretkę wykładamy na krem i wstawiamy do lodówki aby stężała.

złożenie ciasta – ciasto składamy w foremce, w której piekło się ciasto czekoladowe:
ciasto czekoladowe – 1/2 część kremu – galaretka – pozostały krem – beza

Całość schładzamy w lodówce przez noc.

inspiracja na przepis z: e-przepisykulinarne.pl

2 KOMENTARZE

    • Nie wzięłam od Pani przepisu tylko się nim zainspirowałam, proporcje składników są inne 🙂 i od razu podałam źródło inspiracji 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here