zielone naleśniki szpinakowe

1185
[Głosów:5    Średnia:4.4/5]

składniki:
200 g szpinaku (mrożonego)
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 ml mleka
2 łyżki oleju
sól, gałka muszkatołowa
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem, mąką oraz olejem. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i wszystko razem blendujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy. Delikatnie natłuszczamy np. masłem. Porcjami nalewamy ciasto (cienką warstwę) i smażymy z obu stron.

(Visited 816 times)

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here