cisato na pizze
Wyśmienita pizza z pomidorami
- 450 g mąka orkiszowa lub pszenna
- 125 ml mleka letniego
- 125 ml wody
- 30 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
-
W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem oraz cukrem i odstawiamy w ciepłe na ok. 20 min. do podrośnięcia.
-
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz letnią wodę i przez ok. 10 min. wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
-
Formujemy kulę, umieszczamy z misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia.
-
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki.
-
Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia.
składniki na wierzch 1 pizzy:
ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, oregano
2 pomidory
kilka czarnych oliwek
1/2 małej cebuli
ok. 50 g sera żółtego
dodatkowo:
oregano, rozmaryn
oliwa do podania
wykonanie:
Przecier pomidorowy mieszamy z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i oregano do smaku. Całość rozsmarowujemy na jednym cieście. Rozkładamy starty na grubych oczkach ser żółty, układamy pokrojone w plasterki pomidory, pokrojone oliwki oraz pokrojoną w piórka cebulę. Całość oprószamy oregano oraz rozmarynem. Całość pieczemy przez ok. 15 min. Podajemy z oliwą.