delikatne ciasto a la raffaello

15228

składniki na biszkopt:
(pieczemy 3 takie biszkopty)
45 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
70 g cukru
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
dodatkowo:
ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki (ok. 21×25 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki (min. 30 %)
250 g serka mascarpone
100 g czekolady białej
3 łyżki cukru pudru
150 g wiórek kokosowych

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do przestudzenia. Serek rozmiksowujemy, dodajemy przestudzoną czekoladę oraz wiórka i miksujemy. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta.

dodatkowo:
ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania)
ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki
ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta

wykonanie ciasta:
Pierwszy blat nasączamy ponczem, rozsmarowujemy na nim dżem a następnie 1/2 cz. kremu. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, nasączamy go i rozsmarowujemy na nim drugą część kremu. Układamy trzeci biszkopt, nasączy go i smarujemy cienka warstwą krem. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi, delikatnie dociskając. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godz.

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here