naleśniki z frużeliną wiśniową

4142

składniki na naleśniki:
200-250 g mąki
40 g budyniu waniliowego
1 jajko
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
ok. 3 łyżki roztopionego masła lub innego tłuszczu

wykonanie:
Mleko, wodę, jajko i cukier mieszamy. Następnie dodajemy sól, mąkę oraz budyń i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15 min., dodajemy masło, mieszamy i smażymy partiami z obu stron na złoty kolor. (Przed wylaniem pierwszej porcji ciasta natłuszczamy rozgrzaną patelnię) Usmażone układamy jeden na drugim. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

składniki na frużelinę wiśniową:
ok. 500 g wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki cukru (do smaku)

wykonanie:
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawimy, aż puszczą sok. 1/2 cz. soku odlewamy do garnuszka, dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Wiśnie z sokiem doprowadzamy do wrzenia i chwilkę gotujemy. Następnie dodajemy wymieszany sok z mąką ziemniaczaną. Wszystko mieszamy i podgrzewamy, aż sok zgęstnieje.

Gotową frużeliną smarujemy naleśniki. Przed podaniem naleśników dodatkowo możemy je oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here