składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 115 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
dodatkowo:
masło klarowane do smażenia
wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, sól oraz jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy na gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
składniki na nadzienie jabłkowe z szałwią:
ok. 3 duże jabłka
1 łyżeczka masła klarowanego
1-2 łyżeczki miodu (wg własnego smaku)
3 listki szałwii lekarskiej
wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy masło, posiekane listki szałwii lekarskiej oraz miód do smaku. Wszystko mieszamy i prażymy, aż jabłka będą miękkie.
składniki na słodkie masełko z szałwią:
2 łyżeczki masła klarowanego
1 łyżeczka miodu
2 – 3 małe listki szałwii lekarskiej
wykonanie:
Masło roztapiamy na małej patelni, dodajemy szałwie, mieszamy i chwilkę podtrzymujemy na małym ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy
Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, smarujemy je nadzieniem. Dowolnie zwijamy lub składamy i podajemy polane masełkiem szałwiowym z miodem.