naleśniki z prażonymi jabłkami z nutką szałwii

1817

składniki na ciasto naleśnikowe:
ok. 115 g mąki orkiszowej lub pszennej
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 szczypta soli
dodatkowo:
masło klarowane do smażenia

wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, sól oraz jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy na gładką konsystencję. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 30 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.

składniki na nadzienie jabłkowe z szałwią:
ok. 3 duże jabłka
1 łyżeczka masła klarowanego
1-2 łyżeczki miodu (wg własnego smaku)
3 listki szałwii lekarskiej

wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy masło, posiekane listki szałwii lekarskiej oraz miód do smaku. Wszystko mieszamy i prażymy, aż jabłka będą miękkie.

składniki na słodkie masełko z szałwią:
2 łyżeczki masła klarowanego
1 łyżeczka miodu
2 – 3 małe listki szałwii lekarskiej

wykonanie:
Masło roztapiamy na małej patelni, dodajemy szałwie, mieszamy i chwilkę podtrzymujemy na małym ogniu. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy miód i dokładnie mieszamy

Z ciasta smażymy cieniutkie naleśniki, smarujemy je nadzieniem. Dowolnie zwijamy lub składamy i podajemy polane masełkiem szałwiowym z miodem.

nalesniki_jablko_szalwia1

nalesniki_jablko_szalwia3

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here