makaron zapiekany z jabłkami

6608

składniki na makaron:
200 g mąki
2 jajka
lub
ok. 250 -300 g gotowego makaronu np. wstążki
dodatkowo:
1 -2 łyżki masła

wykonanie:
Mąkę mieszamy z jajkami i zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy na kształt wstążek lub łazanek. Gotowy wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Ugotowany odcedzamy i mieszamy z masłem.

składniki dodatków:
ok. 500 g jabłek
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżka masła
opcjonalnie:
cynamon

wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Jajka miksujemy z cukrem na kogel mogel. Do makaronu dodajemy pokrojone jabłka oraz ubity kogel mogel, opcjonalnie cynamon do smaku i wszystko mieszamy.

dodatkowo:
tłuszcz do natłuszczenia naczynia
bułka tarta do obsypania naczynia

wykonanie:
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Wykładamy makaron z jabłkami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy kawałeczki masła. Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok.170 st. C aż wierzch będzie przyrumieniony, przez ok. 30-35 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here