ciasto snikers bez pieczenia

8739

składniki:
700 ml mleka
2 budynie waniliowe (po 40 g)
65 g cukru
200 g masła
herbatników kakaowych
herbatników maślanych
1 puszka masy kajmakowej
100 g orzeszków ziemnych
100 g czekolady gorzkiej
60 g masła

wykonanie:
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie, wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę.
Orzechy siekamy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem.

wykonanie ciasta:
W formie (22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) układamy warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy 1/3 masy kajmakowej. Na masie kajmakowej rozsmarowujemy 1/3 kremu budyniowego, który przykrywamy warstwą herbatników maślanych. Ponownie smarujemy masą kajmakową, kremem budyniowym, układamy herbatniki kakaowe. Smarujemy pozostałą masą kajmakową oraz kremem budyniowym i układamy herbatniki jasne. Wierzch delikatnie polewamy przestudzoną czekoladą, posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy pozostałą czekoladą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here